Contract: Ouderschapsverlof

Klik hier om meer te lezen over het aanpassen van een contract.

Klik hier om meer te lezen over contractregels in een dienstverband.

Ouderschapsverlof

In dit artikel staat uitleg over hoe er voor een bepaalde periode ouderschapsverlof ingepland kan worden voor een medewerker.

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling sinds 1997 die is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. De belangrijkste eigenschap van het ouderschapsverlof is dat de opbouw van het verlof (in veel gevallen) niet doorloopt tijdens de afwezigheid van deze medewerker, in tegenstelling tot zwangerschapsverlof.

Om deze vorm van verlof te kunnen toepassen, maak je twee nieuwe contractregels aan in het medewerker wijzigen scherm. Eén contractregel om het verlof in te laten gaan en een tweede regel om het verlof te laten eindigen.

Let op! Verandert er iets in het contract, haal dan nooit een contractregel weg, maar voeg een nieuwe contract regel toe! – Wanneer een contract regel gewijzigd wordt, heeft dat effect op de gehele periode waarop deze regel van toepassing is. Dat kan dus ook met terugwerkende kracht zijn als deze contract regel uit het verleden stamt!

Contract aanpassen

In het onderstaande scherm kan een contract gewijzigd worden door een nieuwe contract regel toe te voegen. Dit doe je door op het knopje ‘nieuw’ te klikken.

Wanneer je op ‘nieuw’ hebt geklikt zal het volgende scherm verschijnen:

Een aantal opties verschijnen. Afhankelijk van wat er aan het contract gewijzigd moet worden, kun je 1 of meer veranderingen laten plaatsvinden:

• Gaat in op; Hier wordt de ingangsdatum van het ouderschapsverlof ingevuld, wat betekent dat de eronder staande ingevulde veranderingen vanaf dat moment van kracht zijn.
  • DienstverbandDeze zal hetzelfde blijven in het geval van ouderschapsverlof. Pas hier dus hetzelfde dienstverband toe die van toepassing is op het moment voor dat de medewerker met ouderschapsverlof gaat.
  • RoosterWelk rooster is er op deze medewerker van toepassing voor de periode van ouderschapsverlof? Pas dit rooster in dit veld toe. Staat het rooster hier nog niet tussen dan kun je die als volgt aanmaken;
    *Een nieuw rooster kunt je aanmaken via ‘Instellingen (tandwiel icoon rechtsboven)’ ⇒ ‘Stamgegevens’ ⇒ ‘Roosters’ ⇒ ‘Invoegen’.
  • Percentage; Geef in dit veld aan hoeveel procent deze medewerker voor de periode van ouderschapsverlof ten aanzien van een fulltime dienstverband gaat werken. Het percentage heeft betrekking op het dienstverband. De berekening van verlofdagen wordt gemaakt op basis van het dienstverband en de percentage waarop deze medewerker zal werken.
  • Reden; Hier kan een reden ingevoerd worden waarvoor deze contractaanpassing plaatsvindt bijvoorbeeld; Ouderschapsverlof.

Tot slot wordt de oude contractregel weer opnieuw toegepast zoals die was voordat deze medewerker met zwangerschapsverlof ging om de periode van verlof in te stellen. Dit doe je door nogmaals op het knopje ‘nieuw’ te klikken. De contract regels zouden er nu ongeveer als volgt moeten uitzien;

Klik hier om meer te lezen over het aanpassen van een contract.