Contract: Zwangerschapsverlof

Klik hier om meer te lezen over contractregels in een dienstverband.

Klik hier om meer te lezen over het aanpassen van een contract.

Klik hier om meer te lezen over ouderschapsverlof.

Zwangerschapsverlof

In dit artikel staat uitleg over hoe er voor een bepaalde periode zwangerschapsverlof ingepland kan worden voor een medewerker.

De belangrijkste eigenschap van het zwangerschapsverlof is dat een medewerkster haar opbouw van verlofdagen behoudt over de periode dat ze met verlof is, zoals deze was voordat ze met verlof ging. Met ouderschapsverlof werkt dat over het algemeen anders. Dit pas je toe door het dienstverband en het percentage hetzelfde te behouden en alleen het rooster aan te passen voor deze periode.

Om deze vorm van verlof te kunnen toepassen, moeten twee nieuwe contract regels aangemaakt worden in het medewerker wijzigen scherm. Één contract regel om het zwangerschapsverlof in te laten gaan en een tweede regel om het zwangerschapsverlof te eindigen.

Let op! Moet er een verandering plaatsvinden in het contract, haal dan nooit een contract regel weg, maar voeg een nieuwe contract regel toe! – Wanneer een contract regel gewijzigd wordt, heeft dat effect op de gehele periode waarop deze regel van toepassing is. Dat kan dus ook met terugwerkende kracht zijn als deze contract regel uit het verleden stamt!

Contract aanpassen

In het onderstaande scherm kan een contract gewijzigd worden door een nieuwe contract regel toe te voegen. Dit doe je door op het knopje ‘Nieuw’ te klikken.

 

Wanneer je op ‘Nieuw’ hebt geklikt zal het volgende scherm verschijnen:

Een aantal opties verschijnen. Afhankelijk van wat er aan het contract wilt gewijzigd moet worden, kun je 1 of meer veranderingen laten plaatsvinden:
  • Gaat in op; Hier wordt de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof ingevuld, wat betekent dat de eronder staande ingevulde veranderingen vanaf dat moment van kracht zijn.
  • DienstverbandDeze zal hetzelfde blijven in het geval van zwangerschapsverlof. Pas hier dus hetzelfde dienstverband toe die van toepassing is op het moment voor dat de medewerker met zwangerschapsverlof gaat.
  • RoosterPas het rooster aan naar een nul uren rooster, zodat de medewerker niet langer meer staat ingeroosterd. Dit is een typisch rooster voor zwangerschapsverlof!
    *Een nul uren rooster kun je aanmaken via ‘Instellingen (tandwiel icoon rechtsboven)’ ⇒ ‘Stamgegevens’ ⇒ ‘Roosters’ ⇒ ‘Invoegen’. Noem dit rooster nul uren en zorg ervoor dat het week detail helemaal leeg is (zie onderstaand voorbeeld);

  • Percentage; Hier wordt het percentage aangegeven waar de medewerker voor gaat werken. Pas hier dus hetzelfde percentage toe die van toepassing is op het moment voor dat de medewerker met zwangerschapsverlof gaat. Het percentage heeft betrekking op het dienstverband. De berekening van verlofdagen wordt gemaakt op basis van het dienstverband en de percentage waarop deze medewerker zal werken. Aangezien een medewerker tijdens haar zwangerschapsverlof haar opbouw van verlofdagen behoudt, is het van belang dat het percentage (evenals het dienstverband) hetzelfde blijft als in de oude/onderstaande contract regel.
  • Reden; Hier kan een reden ingevoerd worden waarvoor deze contract aanpassing plaatsvindt bijvoorbeeld; Zwangerschapsverlof.

Vergeet niet op ‘opslaan’ te klikken; het dienstverband is nu gewijzigd.

Tot slot wordt de oude contract regel weer opnieuw toegepast zoals die was voordat deze medewerker met zwangerschapsverlof ging om de periode van verlof in te stellen. De contract regels zouden er nu ongeveer als volgt moeten uitzien;

Klik hier om meer te lezen over contractregels in een dienstverband.

Klik hier om meer te lezen over het aanpassen van een contract.

Klik hier om meer te lezen over ouderschapsverlof.