Medewerker inactief maken / activeren

Medewerker inactief maken

Op het moment dat een medewerker uit dienst is getreden, kan het nuttig zijn om de gegevens van de medewerker te blijven bewaren. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen omdat de medewerker altijd nog bepaalde gegevens zou kunnen opvragen. Bovendien geldt er vanuit de Nederlandse wetgeving een bewaarplicht van personeelsgegevens van enkele jaren. Ook zou het kunnen zijn dat de medewerker binnen een bepaalde periode weer terug in dienst komt. Dan staan alle gegevens nog in het systeem, en scheelt dit weer administratieve handelingen.

Voor elke medewerker in het systeem geldt dat deze een licentie nodig heeft om handelingen uit te kunnen voeren. Zodra je een medewerker op inactief zet, dan komt deze licentie vrij en kan deze dus voor een andere medewerker gebruikt worden. Dit betekent dat een inactieve medewerker dus niet meer kan inloggen, en geen enkele handeling meer kan uitvoeren. Je kunt dus een onbeperkt aantal inactieve medewerkers in het systeem hebben zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.

Hoe maak je een medewerker inactief / actief?

Je kunt een medewerker inactief maken door in het menu naar ‘administratie’ | ‘medewerkers’ te gaan, en daar de medewerker te selecteren die op inactief gezet moet worden. Bovenaan het detail van de medewerker staat een knop “inactief maken”. Klik hierop, en de medewerker is inactief.

medewerker inactief maken

De knop is nu gewijzigd; er staat nu “activeren”. Zodra je hierop klikt is de medewerker weer actief.

medewerker activeren

Let op!

• Je kunt een medewerker alleen weer actief maken als je genoeg licenties hebt voor alle actieve medewerkers in het systeem.
  • Indien deze gebruiker een manager-rol heeft, zorg dan dat er geen medewerkers meer aan hem gekoppeld zijn. Dit kun je controleren door naar de Manager-tab van deze gebruiker te gaan in het medewerker wijzigen scherm. Hier kun je zien of er nog mensen gekoppeld zijn aan deze gebruiker. Mocht dit het geval zijn, zorg er dan voor dat deze medewerkers een andere manager toegewezen krijgen. Zodra dit is aangepast, kun je deze gebruiker alsnog op inactief zetten.

Wil je de medewerker volledig verwijderen? Lees dan hier wat je daarvoor moet doen.