Speciale dagen / Feestdagen

Klik hier om meer te lezen over regio’s.

Klik hier om meer te lezen over collectieve vrije dagen.

Waar dienen speciale dagen / feestdagen voor?

Het kan zijn dat het bedrijf waar je voor werkt bepaalde speciale dagen hanteert, waarop het voltallige bedrijf, of een deel van het bedrijf, niet hoeft te komen werken. De nationale feestdagen zijn hier natuurlijk het bekendste voorbeeld van, maar afhankelijk van het bedrijf zijn er ook nog andere dagen die geregistreerd staan als speciale vrije dag.

Wat doet de functie “speciale dagen”?

De functie “speciale dagen” binnen het Vrijedagen systeem zorgt ervoor dat deze dag op de kalender van de medewerkers komt te staan, en dat deze speciale dagen ook niet aangevraagd kunnen worden als verlof, aangezien dit saldo zou kosten. Dit is dus ook tevens het grote verschil tussen ‘speciale dag’ en een ‘collectieve aanvraag’. Bij een speciale dag ben je vrij, en kun je geen verlof aanvragen, waardoor het geen saldo kost. Bij een collectieve aanvraag is ook het volledige (of een deel) bedrijf vrij, maar kost het de medewerker wel saldo.

Je kunt echter ook aangeven dat een speciale dag niet geregistreerd staat als “vrije dag”. Dan verschijnt deze dag wel in de kalender, maar zijn de medewerkers niet standaard vrij. Deze functie is dus meer gericht op informatie omtrent speciale dagen, ipv. een werkelijke dag vrij.

Speciale dagen instellen

Om speciale dagen in te stellen ga je in het menu naar ‘Instellingen (tandwiel icoon rechtsboven)’ ⇒ ‘Stamgegevens’ ⇒ ‘Speciale dagen’. Hier vind je een scherm met twee knoppen. De eerste knop zegt “Invoegen”, en de tweede knop zegt “Nationale feestdagen toevoegen”. De eerste knop heeft als functie om willekeurige speciale dagen in te voegen. Hierbij moet je de datum en naam zelf toekennen. Je kunt hierbij zelf bepalen of dit een vrije dag is of niet, doormiddel van de functie ‘is vrije dag’. Als deze functie uit staat, komt de speciale dag wel in de kalender te staan, maar is dit niet (automatisch) een vrije dag voor de medewerkers. Ook kan de kleur ingesteld worden waarmee deze dag wordt weergeven in de kalender.

Door het gebruik van de tweede knop kun je alle nationale feestdagen van dit jaar in 1x direct toevoegen.

Ook hier kun je de kleur wijzigen waarmee het in de kalender komt te staan, met behulp van het potloodje achter de speciale dagen. Hier kun je ook aangeven of dit werkelijk een vrije dag is, of dat dit enkel voor een informatief doeleinde is.

Let op: deze handeling moet jaarlijks gedaan worden om ervoor te zorgen dat medewerkers op deze feestdagen vrij zijn.

Het is ook mogelijk om speciale dagen toe te kennen aan een bepaalde groep medewerkers. Dit is voornamelijk het geval voor verschillende regio’s. Als een bedrijf bijvoorbeeld zowel Nederlanders als ook Belgen in dienst heeft, dan hebben deze allebei verschillende speciale dagen. Je kunt al deze dagen toevoegen aan het systeem, en door middel van “Regio” toekennen wie op welke vrije dagen recht heeft.

Klik hier om meer te lezen over regio’s.

Klik hier om meer te lezen over collectieve vrije dagen.