Wat betekent ‘wettelijk verlof 5 jaar geldig’?
De wet heeft in 2012 voorgeschreven dat verlof opgedeeld wordt in 2 delen. Het wettelijk deel (=4x de werkweek) en een bovenwettelijk deel (de rest).
Het wettelijk deel vervalt een half jaar na het eind van het boekjaar.
Het bovenwettelijke deel heeft een verjaringstermijn van 5 jaar.
Dit noemen we de wetgeving van 2012
Echter sommige CAOs staan het toe om ook het wettelijk verlof 5 jaar geldig te laten zijn. De CAO van de Technische Groothandel is hier een bekend voorbeeld van. Er is een vergelijkbare opbouw te zien als bij de wetgeving van 2012, het verschil is echter dat je dus 5 jaar de tijd hebt om al het verlof op te maken, en dat het wettelijke verlof dus niet 6 maanden na het boekjaar vervalt.
Hoe stel je ‘wettelijk verlof 5 jaar geldig’ in?
De berekening van het verlof geef je aan op het verloftype zelf. Ga in het menu naar ‘Instellingen (tandwiel icoon rechtsboven) ‘ ⇒ ‘Stamgegevens’ ⇒ ‘Verloftypes’. Je kunt er hier voor kiezen om een nieuw verloftype aan te maken. Als je dit doet, dan krijg je direct ook de optie om de calculatie methode op “transport wettelijk 5 jaar geldig”. Als je echter een verloftype wilt wijzigen, om deze calculatie methode op toe te passen, klik dan op het potloodje achter het verloftype. De gegevens van dit verloftype verschijnen nu in beeld, en je kunt hier ook de calculatie methode aanpassen.
Het opbouw overzicht
Het overzicht van de verlofopbouw ziet er vergelijkbaar uit met het jaarverlof overzicht volgens de wetgeving 2012. Het enige verschil is dat alle wettelijke uren, hier worden berekend als bovenwettelijke uren. Daarom is het mogelijk om deze uren 5 jaar geldig te laten zijn, ipv ze te laten vervallen na 6 maanden.
Je ziet in het overzicht hieronder, dat alle uren automatisch direct als boven-wettelijk geregistreerd staan.